The viaLibri website requires cookies to work properly. You can find more information in our Terms of Service and Privacy Policy.

Recently found by viaLibri....

Batavia - Homann.
?Der Hollaendisch - Ostindianischen Compagnie Weltberühmte Haupt- Handels und Niederlags - Stadt Batavia, in Asien auf dem grossen Eyland Iava in dem Königreich Iacarta Nord-Westlich gelegen, nach ihrem Grund-Ris und Prospect mit Erläuterung einige ihrer besondersten Merkwürdigkeiten, auf das accurateste vorgestellt von Homannischen Erben Nürnberg Anno 1733?'Kopergravure, in 1733 uitgeven door de Erven Homann. Later met de hand gekleurd. Afm. 46,3 x 54,8 cm.De tekst op de kaart vertelt onder andere dat Batavia, ?in het verleden Iacarta genaamd?', de best verdedigde stad van Indië is en dat het verschillende belegeringen van Javaanse koningen heeft weten te weerstaan. De haven is de veiligste van de hele wereld, iedere ochtend om 10 uur staat er een noordenwind die de ?chaloupen?' naar de stad brengt, iedere avond om 10 uur brengt een zuidenwind ze weer naar zee. In de haven worden de ?schatten?'van de V.O.C. verzameld en worden vanuit hier 12.000 man en 50 schepen bevoorraad. De inwoners van de stad zijn deels Javanen, Chinezen, Maleisiërs en Malabaren, deels Hollanders, Fransen en Portugezen. Men spreekt er Hollands, Maleis, Portugees en Chinees. Batavia is de zetel van de generaal-stadhouder van alle Oost-Indische landen. Batavia was voor de Hollanders de grootste stapelplaats voor koloniale waren, Waar de ruimen der schepen voor de jaarlijkse retourvloot werden volgestouwd. Vanuit Batavia vertrokken schepen op ontdekkingstochten, o.a. naar de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland.Johann Baptist Homann (1663-1724) en zijn zoon Christoph Homann (1703-30) richtten de belangrijkste Duitse cartografische uitgeverij van de 18e op, in Neurenberg. In 1715 kreeg Homann senior van keizer Karel de Zesde van het Heilige Roomse Rijk de titel ?Geographe du Roy?'. Door deze bevoorrechte positie had Homann beschikking over veel middelen waardoor hij de meest vooruitstrevende en meest nauwkeurige kaarten van zijn tijd kon maken. Na de dood van Johann Baptist Homann in 1724 gaat zijn zoon Christoph nog vier jaar met het bedrijf door. Vervolgens draagt ook hij de zaak over en verschijnen vanaf dat moment worden alle kaarten als zijnde uitgegeven door de ?Erven Homann?'.Prijs: ?1.650,- (excl. lijst, excl. BTW).
      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
Last Found On: 2017-04-03           Check availability:      NVvA    

LINK TO THIS PAGE: www.vialibri.net/years/items/1828484/1733-homann-heirs-batavia-homann

Browse more rare books from the year 1733


      Home     Wants Manager     Library Search     562 Years   Links     Contact      Search Help      Terms of Service      Privacy     


Copyright © 2018 viaLibri™ Limited. All rights reserved.