The viaLibri website requires cookies to work properly. You can find more information in our Terms of Service and Privacy Policy.

Displayed below are some selected recent viaLibri matches for books published in 1705

        Paradise lost. A poem in twelve books.

      "The fourth edition, adorn'd with sculptures" -- that is to say,the => first illustrated appearance of Paradise Lost, as well as what Hodnett calls "the earliest serious effort to illustrate an important work of English poetry" -- and the first folio edition to boot -- Pforzheimer noting that this is additionally the first publication of => Dryden's lines on Milton. The => 12 dramatic copper-engraved plates, tipped in, were mostly done by Michael Burghers (or Burgess, as given here) after Sir John Baptist Medina (and apparently by at least one other, unidentified artist), with at least one done by Peter Paul Bouche after Bernard Lens. Most plates are interesting as splendidly "typical" of the period, but one, in particular, is => almost stunningly modern in spirit. Opposite the start of the first book, this shows Lucifer darkly arule in Pandemonia, and it has been widely influential indeed, there having been for example an illustration "after" it as early as 1705 in Paraguay! This is one of three variant imprints of this edition, with the publication information varying based on which publisher was selling the subscription; the grape cluster watermark is visible, and the subscribers list is present at the back of the volume.The present example is definitely a "tall" copy, though Pforzheimer wonders about this observation, saying that "copies are sometimes listed as Large Paper but from the fact that the List of Subscribers makes no such distinction this is evidently a cataloguer's fiction."

      [Bookseller: PRB&M/SessaBks (Philadelphia Rare Books ]
 1.   Check availability:     Direct From Bookseller     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Zuurzak (Soursop with owlet moth).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 14 - Zuurzak (Anona muricata) met insecten in verschillende stadia van hun ontwikkeling van rups tot vlinder.De zuurzak is een kleine boom met glimmende, leerachtige bladeren en grote, groene, stekelige vruchten. Het witte, zoetzure, sappige vruchtvlees wordt gezeefd en als moes gegeten of gekookt tot siroop. Een aftreksel van de kroonbladeren wordt als zenuwstillend middel gebruikt, dat van jonge vruchten tegen overmatige transpiratie.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 2.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Passievrucht (Passion fruit).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 21 - Passievrucht [Sur.: Markoesa]. De vrucht van deze klimplant behoort tot de familie van de passieflora. De stamper van de passiebloem zou het lijden van Christus symboliseren (vandaar de naam). De Surinaamse variant kan geel of oranje zijn. Gezegd wordt dat markoesa een rustgevend effect heeft. Als je markoesa eet voor het slapen gaan, zal je zoete dromen hebbenDe Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 3.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Plate No. 15

      1705-30, Amsterdam 1705 - Copper engraving, finely hand colored. In very good to excellent condition.

      [Bookseller: Antiquariat Reinhold Berg eK]
 4.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Oker (Okra).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 37 - Oker. Oker (Hibiscus esculentes) wordt in Suriname als groente of in soep gegeten. De oker is een heester met hartvormige, gelobde, dichtbehaarde bladeren; de bloemen zijn groot, geel met een rood hart. De vrucht is een overlangs gegroefde langwerpige doosvrucht met veel zaden in een slijmerige pulp. Op de plant insecten in verschillende stadia van ontwikkeling van rups tot vlinder.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 5.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Granaatappel bloesem, pomegranate flower.

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 49 - Granaatappel bloesem met lantaarndragers. De granaatappel (Punica granatum) heet in het Srana granakibon. Het is een struik of kleine boom met dunne, overhangende takken met oranje-rode bloemen. Deze boom wordt in district Coronie nog vrij veel geteeld. De vrucht wordt in Suriname weinig gegeten, echter van de schil wordt een aftreksel gemaakt tegen dysentrie en uit de schors van de wortel een middel tegen lintwormen. De insecten zijn lantaarndragers (Phosphoricus). Hun snuit licht op in het donker.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 6.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - waterscorpion, frogs and waterbeetle.

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 56 - Waterplant met waterschorpioen en kikkers. Merian bestudeerde niet alleen insecten maar ook de ontwikkeling van kikkers: van eitje (kikkerdril) via kikkervisje tot kikker. Dit proces is rechtsonder op de plaat te zien.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 7.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Jasmijn (Jasmine).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 46 - Jasmijn met slang. De jasmijn is een heester, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, met welriekende witte bloemen. Onder deze struik vindt men vaak hagedissen, leguanen en slangen, volgens Merian. Op de plant insecten in verschillende stadia van ontwikkeling van rups tot vlinder.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 8.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Carte Des Costes de L’ Afrique Depuis Cabo Corso Jusques à Omorro. Levée Par Ordre Expres des Roys De Portugal sous qui on en a Fait la Decouverte.

      Pierre Mortier, Amsterdam 1705 -

      [Bookseller: Antiquariat Reinhold Berg eK]
 9.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Le grand calendrier et compost des bergers. Composé par le berger de la grande montagne, avec le compôt naturel reformé selon le retranchement des dix jours, par le Pape Grégoire III

      ( - in-4 [165 x 220 mm], 144 pages A Troyes, chez Jacques Oudot ("Bibliothèque bleue"), (entre 1705 et 1711), , in-4 [165 x 220 mm], 144 pages, vélin rigide de l'époque, dos à nerfs, 51 bois de taille variable, gravés au titre et dans le texte (dont 12 petites vignettes représentant les apôtres). Signatures : A-S4. Le titre le plus emblématique de la "Bibliothèque bleue" de Troyes : édition rare, issue de l'officine de Jacques II Oudot (1654-1711), avec permission datée du 10 novembre 1705. Les éditions de colportage du Calendrier ou Compost des bergers dérivent de l'impression parisienne de 1491 de Guy Marchand, puis de la première impression troyenne par Nicolas Le Rouge, en 1529. Ancêtre des almanachs populaires, l'ouvrage se présente comme une compilation de savoirs utiles au quotidien, de données astronomiques et de conseils moraux, inspirés par l'auteur, "un berger gardant des brebis aux champs", qui "n'étoit nullement éclairé, ni n'avoit aucune connaissance des Ecritures", mais n'avait que "son grand sens naturel et bon entendement". La plus ancienne édition de colportage du Compost est sans doute celle de Nicolas Oudot (1657). Oxydation du papier, très habituelle pour de type d'éditions de colportage, imprimées sur du papier de qualité médiocre : les derniers feuillets sont particulièrement atteints. Petites restaurations marginales et angulaires aux premiers feuillets. [Attributes: Hard Cover]

      [Bookseller: Librairie Alain Brieux]
 10.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Ananas (Pineapple).

      Rijpe ananas met cochenille (pineapple with cochineal)Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd en met goud gehoogd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 2 - Ananas. Deze eetbare schijnvrucht wordt op lichte gronden in Suriname gekweekt, zowel in de kustvlakte als in het binnenland. Ananas was voor de komst van Columbus al in cultuur in Zuid-Amerika. De naam komt van de Tupi-indiaanse (Paraguay) naam nana. Met rupsen,vlinders en de cochenille, een schildluis die een kostbare verfstof oplevert.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 2.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 11.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Americas - Henri Chatelain.

      "Carte des Tres Curieuse de la Mer du Sud, contenant des remarques nouvelles et tres utiles non seulement sur les ports et iles de cette mer, mais aussy sur les principaux pays de l'Amerique tant Septentroinale que Meridionale, avec les noms & la route des voyageurs par qui la decouverte en a ete faite "Large copper-engraved map, on four joined sheets, in excellent condition. With splendid hand colouring. Published in Amsterdam by Henri Abraham Châtelain between 1705 and 1720.Size (print): 81 x 140 cm, (frame): 107 x 167 cm.An exceptionally fine copy of "one of the most decorative and impressive maps of the Americas [and] ...a veritable pictorial encyclopedia of the western hemisphere"' (Goss). "One of the most elaborately engraved maps of the Western Hemisphere ever produced"' (Schwartz & Ehrenberg). This monumental masterpiece is one of the most celebrated expressions of artistic cartography ever produced.Depicting the Americas and the entire Western Hemisphere, it was the most important map of Châtelain"s encyclopaedic Atlas Historique. With maps devised by Châtelain and text by Nicholas Guedeville, it was published in seven folio volumes. This map appeared in the sixth volume as indicated by the notion in the upper right corner. The objective of Châtelain"s opus was to arouse the reader"s curiosity regarding matters of geography, cosmography, topography, heraldry and ethnography; and this map dramatically achieves this goal, as a visual tour de force epitomises the exciting ethic of the age of discovery.In the upper center of the chart are nine portrait medallions featuring important explorers and circumnavigators, including Magellan, Columbus, Vespucci, Magellan, Schouten, Van Noort, L"Hermite, Drake, Dampier, and La Salle.The text includes descriptions of their achievements, and the map features the tracks of their great voyages of discovery, as well as the route of the Manila galleons that the Spaniards used to transfer precious cargo between the New World and Asia.The most striking features of the map are the series of large vignettes, magnificently bordered with proto-rococo motifs, that portray scenes of commerce and exotic ritual in the New World.The scene depicted in the upper left is derived from Nicolas De Fer"s legendary "Beaver map" and features the industrious creatures at the foot of Niagara Falls, while the area to the right contains a native hunting scene.The decorative cartouche above the Atlantic depicts the Newfoundland Cod fishery, and the vignettes in the adjacent corner showcase the Straits of Gibraltar and the Dutch trading post at Cape Town, with Table Mountain in the background.The lower right corner of the map is adorned with four cartographic insets featuring details of important Latin American cities including Veracruz, Rio de Janeiro, Havana, and Buenos Aires & the River Plata estuary.Surmounting these maps are illustrations relating to Hernán Cortés"s landing in Mexico in 1519 and the mining of the mountain at Potosí, Bolivia, the largest source of silver ever discovered. The most sensational expression of artistry on the map embellishes the southern Pacific, featuring a grand series of interconnected cartouches.A map of Mexico City is accompanied by a grand portrayal of the Aztec Temple of the Sun, and is surrounded by cartographic insets of important New World harbors and depictions of exotic animals such as opossums, armadillos and wild boar.To the left is a map of Louisiana, recently settled by the French, surmounted by a scene of a native Canadian wedding and various American activities such as Night Hunting and sugar refining. Maps of the Isthmus of Panama and the Windward Islands of the Caribbean are featured in the lower left corner.Geographically, the map provides a fascinating view of the world before the great wave of exploration that occurred later in the century. Curiously, while the map shows California to be an island, it is also one of the first maps to dispel the insular myth in light of father Eusebio Kino"s discoveries. The map also features numerous missions recently founded in the region. Elsewhere in North America, the Rio Grande is well delineated, but has its source in the mythical Lake Conibas. The Mississippi Basin and the Great Lakes are well depicted as a result of French exploration, but the canoe route from Georgian Bay to Montréal is shown as a single massive river, whilst actually it was far less direct and replete with portages.A mythical series of large islands, including "Guadalcanal"' adorn the mid-Pacific, and New Guinea takes an amorphous shape adjacent to the enigmatic "Terre De Quir"'. Australia and New Zealand assume the same partial outline as articulated by Abel Tasman almost a century before. Japan, which was not welcoming to most European explorers, has a very curious appearance, and "Eso"', supposedly Hokkaido, is located far to the north of Honshu as part of the Asiatic mainland.Literature:- Goss, The Mapmaker"s Art, plate 7.5- Goss, The Mapping of North America, 52- Leighly, California as an Island, pl. xx- McLaughlin, The Mapping of California as an Island, 190- Nordenskiold Collection, 753- Portinaro & Knirsch, The Cartography of North America 1500-1800, plate CVIII.- Schwartz & Ehrenberg The Mapping of America pp.146-147 & plate 85- Suarez, Early Mapping of the Pacific, fig.97- Tooley "California as an Island"', 80, plate 80, in Map Collectors" Circle 8- Tooley, The Mapping of America, p.130- Tooley, The Mapping of Australia, 66- Wagner, Cartography of the Northwest Coast of America, 511The map has been framed elaborately, tasteful and with materials of the highest quality.Price: € 14.500,- (excl. BTW/VAT, incl. frame).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 12.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Untersuchung des Carls-Bades/ nach Anleitung Herrn Friedrich Hoffmanns/ Königl. Preuß. Raths und Leib-Medici etc. ans Licht gegeben/ Nunmehro wegen seiner sonderbahren Curiosite ins Teutsch übersetzet.

      Dresden, Johann Jacob Winckler 1705; (EA); ca 16x10 cm; 72 Seiten; einfacher Umschlag um 1880 (leicht bestoßen, Stempel auf Titel, schwacher Feuchtigkeitsrand in der zweiten Buchhälte am oberen Rand) Sehr seltene deutsche Übersetzung der Heilwirkung der Karlsbader Quellen. Versand D: 5,00 EUR Balneologie; Karlsbad

      [Bookseller: Antiquariat Hilbert Kadgien]
 13.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        The Works of that Learned and Judicious Divine, Mr. Richard Hooker. In Eight Books of Ecclesiastical Polity...

      London: Printed for R. C. [Richard Chiswell?], S. S. [S. Smith or Samuel Sprint?], B. W. [Benjamin Walford?]... {1705]. [x], 30, 23-286, 289-392, 351-553, [1] p., plates, portrait; 38 cm. The account of Hooker?s life is by Izaak Walton (1593-1683). The first edition of [1553]-1597 is Printing and the Mind of Man 104. Pages 211, 220, 276, 432, 437 and 445 are misnumbered 221, 200, 476, 434, 435 and 436; text and register are continuous. Added engraved title-page: Of the Lawes of Ecclesiastical Politie, Eight Books... Edited by John Gauden (1605-1662). Bound in contemporary leather, rebacked by Hope Bindery with gilt spine; very good. Stock#OB993.

      [Bookseller: Lame Excuse Books]
 14.   Check availability:     TomFolio     Link/Print  


        Der zu allerley guten Geträncken treuhertzig-anweisende wohlerfahrne und curiose Keller-Meister, aufgeführet in einem ganz neu heraus gegebenen und in folgenden Theilen eingerichtetem und kurtz-verfaßtem, von Wein, Bier, Meth, Brandwein, und Essig handlendem Kunst-Buch. … aus denen besten Authoribus … zum Druck befördert, durch einen treuhertzigen Freund und Liebhaber der Künste. 5 Teile in 1 Band.

      Nürnberg, Lochner 1705. Doppelblattgroßer Titel, 6 Bl., 784 S. Prgt. d. Zt. 16,5 x 10 cm. Schoene3, 12030; Schoellhorn 230. - Seltene erste Ausgabe. - Behandelt im ersten Teil die Herstellung des Weines sowie verschiedener \"in grosser Geheim gehaltenen Wein-Tincturen\", im zweiten wird erläutert, welche Weine der Gesundheit dienlich sind und zur Heilung von Krankheiten gebraucht werden können. Die Teile 3, 4 und 5 befassen sich mit der Kunst des Bierbrauens, der Herstellung von Met und Essig sowie der Brandweinbrennerei. - Der große Erfolg des hier vorliegenden, in sich abgeschlossenen, Werkes veranlasste den Verleger 1708 zur Herausgabe eines in sich abgeschlossenen \"anderen Theils\". - Der doppelblattgroße Titel etwas gebräunt und mit Eckabriss (ohne Textverlust), teilweise etwas stärker gebräunt, wenige kleine Wurmlöcher. Versand D: 5,00 EUR

      [Bookseller: Antiquariat Uwe Turszynski]
 15.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        1705 Goldschmid Hexen und Zauberer Advocat Hexerei Inquisition Zauberei Magie

      Buch (Bücher 10964) Petrus Goldschmid Verworffener Hexen- und Zauberer-Advocat Das ist Wolgegründete Vernichtung des thörichten Vorhabens Hn. Christiani Thomasii... welche durch ihre superkluge Phantasie-Grillen dem teufflischen Hexen-Geschmeiß das Wort reden wollen... und bestättiget wird, daß in der That Eine Teuflische Hexerey und Zauberey sey. Hamburg, Gottfried Liebernickel, 1705 blindgeprägter Leder-Einband im Stil der Zeit 13 Bl., 654 Seiten, 19 Bl. ohne das gestochene Frontispiz Einzige Auflage. Äusserst seltene und böse Streitschrift des Husumer Gelehrten Petrus Goldschmid, in welcher er den Hexenglauben verteidigt.  \"Ausgangspunkt des 1705 veröffentlichten Verworffenen Hexen- und Zauber-Advocaten, mit dem sich Goldschmidt gegen Thomasius und dessen Verteidigung Bekkers wandte, ist die dem Hexenhammer entlehnte Behauptung, dass es eine schwere Ketzerei sei, der Existenz und den Verbrechen der Hexen keinen Glauben zu schenken. Thomasius, so der Vorwurf im Titel, rede mit seinen \"Superkluge(n) Phantasie-Grillen\" dem \"teufflischen Hexen-Geschmeiss\" das Wort. Goldschmidt warnt auch hier vor dem verderblichen niederländischen Einfluss, indem er die grosse Bedeutung hervorhebt, die Bekker und van Dale fur Thomasius haben. Stilistisch ist der Verworffene Hexen- und Zauberadvocat weniger polemisch als der Hollische Morpheus und eher in warnendem Ton gehalten. Auch inhaltlich macht Goldschmidt im Hexen- und Zauber-Advocaten einige Zugestandnisse an die Skeptiker. Zwar hält er am Teufelspakt fest; weil er jedoch der Meinung ist, dass der Teufel dazu keines Körpers bedurfe, muss er den körperlichen Beischlaf und die Zeugung von Kindern und Tieren zurückweisen. Weiterhin räumt er ein, nicht alle Vorwurfe gegen Hexen mussten wortlich genommen werden, und wendet sich gegen die Folter als Mittel zur Geständniserzwingung. Zugleich gibt er sich allerdings als Bewunderer Carpzovs zu erkennen und vertritt die Ansicht, dass die Existenz von Hexen und Zauberern grundsatzlich bereits durch die Bibel verbürgt sei. Im zwölften Kapitel des Hexen- und Zauberadvocaten distanziert er sich vom Magieglauben und den Ritualen des einfachen Volkes, die er aus gelehrter Warte verurteilt.\" (M. Meumann zu Peter Goldschmidt, in: Lexikon zur Geschichte der Hexenverfolgung, in: historicum.net) Vorsätze erneuert, erste Seiten am rechten Aussenrand braunfleckig, sonst kaum fleckig Sehr seltenes Hexenbuch! Original! - Kein Nachdruck! - Keine Kopie! Versand D: 5,00 EUR

      [Bookseller: Antiquariat Völkel]
 16.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Mundus Chartaceus, Sive Nova & emendata Geographiae Cluverianae Epitome : Das ist: Kurtze, jedoch gründliche und genaue Beschreibung des gantzen Erdkreyses, und dessen IV. Haupt-Theilen, Europae, Asiae, Africae und Americae

      Joh. Leonhard Buggel, Nürnberg 1705 Ganzleder Solide, Gut Noch Titel: \"aller darinn befindlichen berühmten Läuder, Königreichen, Städten, Flüssen, Bergen, Wälder, Schlösser und Insulen, samt vielen andern Curiösen und denckwürdigen Sachen, absonderlich der hohen Potentaten, und fürnemsten Welt-Häupter, Religionen, und theils Sitten, Bräuchen, Barbarischer Länder Arten, item was sich in jetzigem noch fortwährendem Krieg in Europa hauptsächlich zugetragen. Nebenst der Kays. Successions-Ordnung von Julio Cäsare an, biß auf Leopoldum I. dieser Zeit Glorwürdigst regierenden Römischen Kayser. Allen Curieusen Liebhabern sowol der Geographie, als Geist- und weltlichen Historien, wie auch der studirenden Jugend zu sonderbaren Nuzen in dieser vierten Edition um ein merckliches verbessert, mit zweyen höchstnützlichen Registern veseben, und mehr als 30. schönen Land-Chärtlein ausgezieret. Worbey auch noch ein absonderlich höchst-nutzbares und dienliches Wercklein, die gründliche Beschreibung der Erd-Kugel nach ihrer Beschaffenheit befindlich.\" ORIGINAL-AUSGABE! Kollationiert! Leder-Einband mit angenehmer Patina, 3 Bünde, goldgeprägtes Rückenschildchen, Buchrücken wurde vom Buchbinder neu angefertigt, Kupfer von Phillip Clüver als Frontispiz, 701 paginierte Seiten mit zwei umfangreichen Registern: \"Das I. Register der Kaitel dieses Werkleins\" und \"Das II. Register der vornehmsten Sachen / In gleichen der Länder / Städte / Vestungen / Schlösser / Flüssen und Bergen\". Mit hübscher Endvignette und 26 Kupfern (Frontispiz + Falttafel zu den Tropen + 24 teilweise Falt-/Tafeln, alle intakt). AUSSERDEM: \"Geographia Generalis oder: Gründliche Beschreibung der Erd-Kugel nach ihrer Beschaffenheit insgeheim; Darinnen nicht allein alle zur Himmels-und Erd-Kugel gehörige Cirkel / Samt deren großes Nutzen und Gebrauch / Sonder auch die Erd-Kugel selbst / Nach ihrer Länge / Breite / Zonen und Klimaten, wie auch die Aufreissung / Neben den See oder Paß-Charten und Rhomben / durch leichte und auf latein Problemata kürtzlich erkläret und angewiesen worden. Alles aus den besten Authoribus dieser Wissenschafften zusammengetragen und mit besserer Bequemlichkeit willen / in dieses kleine Format gebracht.\" Erschienen 1704. Seiten paginiert von 3 - 114 + 4seitiges Register und hübsche Endvignette, mit 7 Faltkarten (Karte der Sonne mit Riss) und 1 Tabelle. Ein wunderschöner alter Druck, gelegentlich leicht stockfleckig, jedoch insgesamt gut und solide erhalten. Philipp Klüver, häufig latinisiert als Philippus Cluverius (Clüver, Klüwer /1580-1622), deutscher Geograph und Historiker, der starken Einfluss auf die Wiederbelebung der geographischen Wissenschaft in Europa hatte, und als Begründer der historischen Geographie gilt. --- 8 x 14 Cm. 0,51 Kg.+++ Stichwörter: Geographie Nachschlagewerk Geschichte Rarität Rara Versand D: 5,50 EUR

      [Bookseller: Antiquariat Clement]
 17.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Carte Particuliere Des Costes De L’ Afrique qui comprend une Partie de Congo Levée Par Ordre Expres des Roys de Portugal sous qui on en a Fait la Decouverte.

      Pierre Mortier, Amsterdam 1705 -

      [Bookseller: Antiquariat Reinhold Berg eK]
 18.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Histoire du gouvernement de Venise.

      Pierre Mortier, Amsterdam, 1705 - Derniere edition, reveüe, corrigée et augmentée. 2 vols. Amsterdam, Pierre Mortier 1705. 12 Blätter, 16 S., 31 Bll., 360 S. mit gestochenem Frontispiz, Titel in Rot und Schwarz mit gestochener Vignette, 1 mehrfach gefalteten Karte u. 6 Kupfern (Band 1); gest. Frontispiz, Titelblatt mit gestochener Vignette, Seiten 361-821, 2 S. (Band 2). Lederbände der Zeit mit Rotschnitt u. Rückengoldprägung sowie goldgeprägten Einbandkanten, Lesebändchen u. Rückenschild in Band 1 fehlen. Blätter gebräunt, teils stärker u. teils braunfleckig. Karte u. Kupfer teils geknickt bzw. mit kurzen Einrissen von häufiger Nutzung. Einbände berieben, Ecken u. Kanten teils bestossen, etwas abgegriffen, kleine Wurmspuren seitlich an den Rücken. ohne Band 3: Supplement von Minuccio Minucci: Suite de l'histoire du gouvernement de Venise, Ou l'histoire des Uscoques. - Venedig, Venezia Blätter gebräunt, teils stärker u. teils braunfleckig. Karte u. Kupfer teils geknickt bzw. mit kurzen Einrissen von häufiger Nutzung. Einbände berieben, Ecken u. Kanten teils bestossen, etwas abgegriffen, kleine Wurmspuren seitlich an den Rücken. Lederbände der Zeit mit Rotschnitt u. Rückengoldprägung sowie goldgeprägten Einbandkanten, Lesebändchen u. Rückenschild in Band 1 fehlen.

      [Bookseller: NORDDEUTSCHES ANTIQUARIAT]
 19.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Routes des Postes D'Italie.

      1705 - Paris, 1705. Old colour. 470x 500mm. A fine example with wide margins. Early eighteenth century map showing the postal routes of Italy. The routes are clearly marked in yellow. At the bottom of the map is a table describing the routes from Paris to Rome; Rome to Paris; Rome to Naples; Bologna to Venice and Milan.

      [Bookseller: Altea Antique Maps]
 20.   Check availability:     AbeBooks     Link/Print  


        Status Mediolanensis, divisus in Ditiones Mediolanensem, Comum, Cremonam, Paviam, Novaram, Tortonam, Lumellinam et Laudam, una cum Ducatibus Monte Ferrato, Parma, Mutina, Mantua et Mirandula. quibus accedit Resp. Genuensis, cum circumjacentibus Regionibus. penes Gerh. et Leonh. Valk.':.

      - Altkolorierter Kupferstich b. Gerard & Leonardus Valk in Amsterdam, n. 1705, 49 x 58 Catalogue of the Manuscripts in the Library of Trinity College, Dublin, Nr. 195. - Zeigt Oberitalien mit dem Herzogtum Mailand, der Lombardei, Venetien, Parma, Modena, Lucca in dem Gebiet Trento, Mar Ligure, Venedig / Ravenna und Cuneo und Aosta. - Mittig Milano und Mantova. - Die Karte mit Titelkopfleiste. - Perfekter altkolorierter Zustand! (hochauflösende Bilder auf meiner Homepage, oder bei Anfrage - high resolution pictures on my homepage or after request)

      [Bookseller: Antiquariat Norbert Haas]
 21.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Ananas (Pineapple).

      Rijpe ananas met cochenille (pineapple with cochineal)Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd en met goud gehoogd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 2 - Ananas. Deze eetbare schijnvrucht wordt op lichte gronden in Suriname gekweekt, zowel in de kustvlakte als in het binnenland. Ananas was voor de komst van Columbus al in cultuur in Zuid-Amerika. De naam komt van de Tupi-indiaanse (Paraguay) naam nana. Met rupsen,vlinders en de cochenille, een schildluis die een kostbare verfstof oplevert.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 2.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 22.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Zuurzak (Soursop with owlet moth).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 14 - Zuurzak (Anona muricata) met insecten in verschillende stadia van hun ontwikkeling van rups tot vlinder.De zuurzak is een kleine boom met glimmende, leerachtige bladeren en grote, groene, stekelige vruchten. Het witte, zoetzure, sappige vruchtvlees wordt gezeefd en als moes gegeten of gekookt tot siroop. Een aftreksel van de kroonbladeren wordt als zenuwstillend middel gebruikt, dat van jonge vruchten tegen overmatige transpiratie.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 23.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        PLANISPHAERIUM COELESTE.

      AMSTERDAM, SCHENK, 1705 ca. Incisione originale eseguita su lastra di rame e colorata alla mano d'epoca, Titolo su festone posizionato in alto; al centro, i due emisferi celesti, circondati da raffigurazioni circolari dei vari sistemi astronomici. Dati tipografici all'extra - margine inferiore. La bella e rara carta raffigura i planisferi celesti fondati sugli studi delle costellazioni degli scienziati  Hevelius e  Eimmart. Gli emisferi  sono circondati da diagrammi che illustrano un confronto tra le grandezza stellari,   le teorie ticonica e tolemaica; altri schemi illustrano le maree, la  fasi lunari e il passaggio della terra intorno al sole.  La scenografica carta è opera di uno dei più grandi cartografi dei primi del Settecento, egli collaborò con Gerard Valck alla pubblicazione di diversi atlanti. La stessa carta fu utilizzata successivamente dall'editore Ottens per inserirla nel suo "Atlas Sive Geographia Compendi". Buon esemplare, margini ridotti al bordo inferiore, lieve quanto uniforme ossidazione della carta.

      [Bookseller: Libreria Antiquaria Il Cartiglio di R. C]
 24.   Check availability:     maremagnum.com     Link/Print  


        Mystica Ciudad De Dios, Milagro De Su Omnipotencia, y Abismo De La Gracia: Historia Divina, y Vida De La Virgen Madre De Dios, Reyna, y Señora Nuestra, María Santissima, Restauradora De La Culpa De Eva, y Medianera De La Gracia: Manifestada En Estos.(*)

      Por La Viuda De Geronymo Verdussen, En Amberes 1705 - (*) últimos siglos por la misma Señora à su Esclava Sor Maria de Jesus, Abadesa del Convento de la Inmaculada Concepción, de la Villa de Agreda, de la Provincia de Burgos. Nueva Impression añadida de dos tablas. 3 vols. Sor María de Jesús Abadesa del Convento de la Inmaculada Concepción, de la Villa de Agreda, de la Provincia de Burgos. Nueva impresión aumentada. Precioso frontis grabado - portada grabada y a dos tintas - 12 h. - 178 - 340 págs. más índice = portada grabada - 6 h. - 592 págs. más índice = y = portada grabada - 3h. - 310 págs. más índice. Conservada encuadernación de época en piel. =María de Jesús Ágreda vela por los intereses del catolicismo en la Europa de la época y censura el nepotismo y la corrupción. A través de una correspondencia con el Rey de España Felipe IV que se extendió por 22 años, la monja logra transmitir valores, opiniones y visiones políticas y religiosas que sirven de guía y acicate al Rey en tiempos de corrupción y debilitamiento del imperio. El poder del lenguaje que usa María de Jesús Ágreda es un ejemplo, como pocos, de la autoridad que la fe y la penetración psicológica le dieron a una mujer en el barroco español. Size: 3 Vols. De 32 x 21 Cm. [Attributes: Hard Cover]

      [Bookseller: BALAGUÉ LLIBRERÍA ANTIQUÀRIA]
 25.   Check availability:     IberLibro     Link/Print  


        A General Treatise of the Dominion of the Sea: And a Compleat Body...

      1705. Britannia Rule the Waves! Justice, Alexander. A General Treatise of the Dominion and Laws of the Sea. Containing What is Most Valuable Upon that Subject, in Ancient and Modern Authors. And Particularly that Excellent Body of Sea-Laws Lately Published in France; Besides the Ancient Laws of the Rhodians and Romans, and of Oleron, and Other Countries; With a Collection of the Marine Treaties Concluded During the Last Century. Together with Several Discourses About the Jurisdiction and Manner of Proceeding in the Admiralty of England, Both in Criminal and Civil Matters, And Adjudg'd Cases in Several Courts Concerning Trade and Navigation. In All Which are Explain'd at Large the Laws and Customs of Merchants, And of the Courts in Cases of Bottomry, Insurances, Charter-Parties, Bills of Lading, And of Piracy, and Letters of Marque and Reprisal. To Which is Subjorn'd; An Appendix Concerning the Present State and Regulations of the Admiralty and Navy, And Means for Improving It, And a Proposal for the More Easy and Expeditious Manning of the Fleet Without Pressing. Dedicated to His Royal Majesty the Prince. London: Printed for S. and J. Sprint and J. Nicholson, 1705. [xii], vi, 660, 40, [8] pp. Folding allegorical copperplate frontispiece. Folding copperplate table of naval flags. Quarto (9" x 6-1/2"). Recent period-style calf, blind fillets with corner fleurons to boards, raised bands and lettering piece to spine, title page mounted and re-hinged, final three leaves re-hinged. Moderate toning to text, somewhat heavier in places, some edgewear to preliminaries and final few leaves, foxing and dampspotting in a few places. Early owner signature to head of title page, interior otherwise clean. Ex-library. Small inkstamp to title page. * First edition, one of two issues from 1705, both by the same publisher. This important work includes a well-documented historical section, texts of the most important codes, a collection of treaties, and suggestions for the future of British shipping. It also contains a translation of Estienne Cleirac's Us et Coutumes de la Mer (This is the "excellent body of sea-laws lately published in France" mentioned in the book's title. "Lately" is misleading; It appears that Justice used the third French edition, which was published in 1670 and reissued in 1671.) "[Justice's treatise] is a valuable w

      [Bookseller: The Lawbook Exchange, Ltd.]
 26.   Check availability:     Biblio     Link/Print  


        Dresden: Gesamtansicht von der Neustadt über die Elbe: *Prospect der Brücken zu Dresden* mit 2 Wappen im Himmel. Altkolorierter Kupferstich gestochen von Holmia nach Isaac Sailmaker.

      Aveden 1705 Das Blatt im Bildmaß von 19,5 x 64 cm ( Höhe x Breite ), in der Bildlegende untenstehend links mit *I. Sailmaker Delin:P.V. 25* sowie rechtsstehend mit *J.v.d.Alveden, Sc. Holmia 1705* bezeichnet und datiert. Breitrandiger Druck auf Büttenpapier. Alt unter Glas gerahmt ( Rahmenmaß: 40,5 x 84 cm ). Das Blatt zeigt von der Neustadt her einen Blick über die Elbe mit der Augustusbrücke. Im Hintergrund das Königliche Schloß und die Brühlsche Terrasse mit den Festungswerken. Auf der Elbe einige Boote. Mit schönem Altkolorit. Wohl nach der Kupferstichansicht Matthäus Merians aus dem Jahre 1650 gefertigt. Der Rahmen gering bestoßen, das Blatt im Außenrand gering fleckig sowie links unten mit einigen kleinen Tintenflecken ( durch Passepartout gut abdeckbar ), das Blatt leicht wellig und gebräuint - ansonsten von guter Erhaltung. ( Bitte beachten: Hier aufgrund der Größe und weil unter Glas gerahmt kein Versand - hier nur Selbstabholung in meinem Geschäft ). ( Pic erhältlich // webimage available ) Versandkostenfreie Lieferung Dresden, Elbe, Brücke, Elbbrücke, Prospekt, Kupferstich, Holmia, Google, Alveden, Sailmaker, Merian, Augustusbrücke, August der Starke

      [Bookseller: Antiquariat Friederichsen]
 27.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Passievrucht (Passion fruit).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 21 - Passievrucht [Sur.: Markoesa]. De vrucht van deze klimplant behoort tot de familie van de passieflora. De stamper van de passiebloem zou het lijden van Christus symboliseren (vandaar de naam). De Surinaamse variant kan geel of oranje zijn. Gezegd wordt dat markoesa een rustgevend effect heeft. Als je markoesa eet voor het slapen gaan, zal je zoete dromen hebbenDe Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.650,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 28.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Americas - Henri Chatelain.

      "Carte des Tres Curieuse de la Mer du Sud, contenant des remarques nouvelles et tres utiles non seulement sur les ports et iles de cette mer, mais aussy sur les principaux pays de l'Amerique tant Septentroinale que Meridionale, avec les noms & la route des voyageurs par qui la decouverte en a ete faite "Large copper-engraved map, on four joined sheets, in excellent condition. With splendid hand colouring. Published in Amsterdam by Henri Abraham Châtelain between 1705 and 1720.Size (print): 81 x 140 cm, (frame): 107 x 167 cm.An exceptionally fine copy of "one of the most decorative and impressive maps of the Americas [and] ...a veritable pictorial encyclopedia of the western hemisphere"' (Goss). "One of the most elaborately engraved maps of the Western Hemisphere ever produced"' (Schwartz & Ehrenberg). This monumental masterpiece is one of the most celebrated expressions of artistic cartography ever produced.Depicting the Americas and the entire Western Hemisphere, it was the most important map of Châtelain"s encyclopaedic Atlas Historique. With maps devised by Châtelain and text by Nicholas Guedeville, it was published in seven folio volumes. This map appeared in the sixth volume as indicated by the notion in the upper right corner. The objective of Châtelain"s opus was to arouse the reader"s curiosity regarding matters of geography, cosmography, topography, heraldry and ethnography; and this map dramatically achieves this goal, as a visual tour de force epitomises the exciting ethic of the age of discovery.In the upper center of the chart are nine portrait medallions featuring important explorers and circumnavigators, including Magellan, Columbus, Vespucci, Magellan, Schouten, Van Noort, L"Hermite, Drake, Dampier, and La Salle.The text includes descriptions of their achievements, and the map features the tracks of their great voyages of discovery, as well as the route of the Manila galleons that the Spaniards used to transfer precious cargo between the New World and Asia.The most striking features of the map are the series of large vignettes, magnificently bordered with proto-rococo motifs, that portray scenes of commerce and exotic ritual in the New World.The scene depicted in the upper left is derived from Nicolas De Fer"s legendary "Beaver map" and features the industrious creatures at the foot of Niagara Falls, while the area to the right contains a native hunting scene.The decorative cartouche above the Atlantic depicts the Newfoundland Cod fishery, and the vignettes in the adjacent corner showcase the Straits of Gibraltar and the Dutch trading post at Cape Town, with Table Mountain in the background.The lower right corner of the map is adorned with four cartographic insets featuring details of important Latin American cities including Veracruz, Rio de Janeiro, Havana, and Buenos Aires & the River Plata estuary.Surmounting these maps are illustrations relating to Hernán Cortés"s landing in Mexico in 1519 and the mining of the mountain at Potosí, Bolivia, the largest source of silver ever discovered. The most sensational expression of artistry on the map embellishes the southern Pacific, featuring a grand series of interconnected cartouches.A map of Mexico City is accompanied by a grand portrayal of the Aztec Temple of the Sun, and is surrounded by cartographic insets of important New World harbors and depictions of exotic animals such as opossums, armadillos and wild boar.To the left is a map of Louisiana, recently settled by the French, surmounted by a scene of a native Canadian wedding and various American activities such as Night Hunting and sugar refining. Maps of the Isthmus of Panama and the Windward Islands of the Caribbean are featured in the lower left corner.Geographically, the map provides a fascinating view of the world before the great wave of exploration that occurred later in the century. Curiously, while the map shows California to be an island, it is also one of the first maps to dispel the insular myth in light of father Eusebio Kino"s discoveries. The map also features numerous missions recently founded in the region. Elsewhere in North America, the Rio Grande is well delineated, but has its source in the mythical Lake Conibas. The Mississippi Basin and the Great Lakes are well depicted as a result of French exploration, but the canoe route from Georgian Bay to Montréal is shown as a single massive river, whilst actually it was far less direct and replete with portages.A mythical series of large islands, including "Guadalcanal"' adorn the mid-Pacific, and New Guinea takes an amorphous shape adjacent to the enigmatic "Terre De Quir"'. Australia and New Zealand assume the same partial outline as articulated by Abel Tasman almost a century before. Japan, which was not welcoming to most European explorers, has a very curious appearance, and "Eso"', supposedly Hokkaido, is located far to the north of Honshu as part of the Asiatic mainland.Literature:- Goss, The Mapmaker"s Art, plate 7.5- Goss, The Mapping of North America, 52- Leighly, California as an Island, pl. xx- McLaughlin, The Mapping of California as an Island, 190- Nordenskiold Collection, 753- Portinaro & Knirsch, The Cartography of North America 1500-1800, plate CVIII.- Schwartz & Ehrenberg The Mapping of America pp.146-147 & plate 85- Suarez, Early Mapping of the Pacific, fig.97- Tooley "California as an Island"', 80, plate 80, in Map Collectors" Circle 8- Tooley, The Mapping of America, p.130- Tooley, The Mapping of Australia, 66- Wagner, Cartography of the Northwest Coast of America, 511The map has been framed elaborately, tasteful and with materials of the highest quality.Price: € 14.500,- (excl. BTW/VAT, incl. frame).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 29.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        BAMBOO PAINTED ALBUM ORIGINAL BY CHOU P'EI-CH'UN, DATED 1705

      [Beijing Kangxi 44: = 1705]. Wood covers, large 37.5 x 39.5. cm., silk over paper title slip with former collector or the. compiler's name on title slip reads: Wang Yu, contains 48. fine Sumi ink paintings on fine paper.A STUNNING MANUSCRIPT. A VERY LARGE ACCORDION FOLDED BAMBOO PAINTING ALBUM A superb example of fine Chinese traditional bamboo painting in tones of black, gray [Sumi] ink and off white. The whole work is beautifully painted with several varieties of bamboo painted in the four seasons of the year, including some stunning and poignant snow scenes. * Showing the great variety of bamboo in the wind, rain, snow and other weather conditions. Painted on hand-made Chinese native papers, with traditional wood covers and title slip. Each painting has a pair of two different seals on each, all have the same set of double red seals or chops throughout. . * CONDITION: The work is in remarkably clean and nice condition, each page is clean, no foxing at all. Each painting/page is with pale beige paper border material with the normal wear expected of an item from this period. A good number of page hinges been reinforced with hand-made Washi paper and rice glue to strengthen, still an exceptionally nice example of a collectable and unusual original art work. * RARITY: Most albums of this age, subject and quality have been pulled apart and sold as single art works. By and large a wonderful album in from an early period, complete as the artist issued it, done in a Deluxe large size and impressive style. A treasure for any collector. * TRANSLATION OF THE CHINESE FOREWORD CARTOUCHE BY THE ARITST: This is a direct English translation of the artist's comments found at the beginning of the album: * "I have been drawing this kind of painting in Peking for more than 50 years. Each of my paintings has been very accurately drawn by me and my price for my paintings has been quite fair. I have never quoted two different prices to my clients. My paintings have been quite popular abroad. Recently some shameless people have tried to imitate my paintings and have damaged my reputation by selling imitation copies to my clients. In order to clarify the ambiguity of real vs. imitation copies, I have made a special [second] seal to be put on each of my paintings. * Please note from now on that paintings without a six-character seal denoting [my name] "Pei-Ching Chou P'ei-chu'un hua" are considered imitations. I hope this note will warn all of my clients. * Signed Chou P'ei-chu'n of Peking, Residing outside of Hsuan-Wu gate." * ABOUT THE SEALS: Each painting is nicely cinnabar sealed with two of the artist's authentic seal impressions per the artist's statement above. An original, genuine work of art, properly sealed by the artist, a rare work in excellent condition. * Color scans can be sent by email. Images displayed may not be the actual copy in stock for sale at any given time; if you want to see the exact image of the book or edition in stock, please request this by email and an image will be returned to you by attachment. * * * * BUY WITH .

      [Bookseller: Rare Oriental Book Company, ABAA, ILAB]
 30.   Check availability:     Biblio     Link/Print  


        [Double Hemisphere Celestial Chart with Classical Constellations] Planisphærium Coeleste

      Amsterdam, 1705. Copper-engraved celestial map, with full original colour. Very good condition apart from minor soiling. A magnificent double hemisphere celestial chart by one of the period's greatest mapamakers This double hemisphere celestial chart gives the Classical constellations north and south as well seven illustrations of various astronomical theories and phenomena including a comparison of stellar magnitudes, three theories of the planetary arrangement of our system, an illustration of lunar eclipses, the lunar influence on tides and the passage of the earth around the sun. Koeman, Atlantes Neerlandici , Sche 1 & p.119.

      [Bookseller: Donald Heald Rare Books]
 31.   Check availability:     IOBABooks     Link/Print  


        Voyage Des Enfans D'Israel Dans Le Desert Depuis leur sortie D'Egypte Par la Mer Rouge Insques au Pays De Canaan .I. Covens & C. Mortier. Excudit cum Privilegio.':.

      - kolorierter Kupferstich aus Atlas Antiquus, Sacer, Ecclesiasticus et Profanus; . b. Johannes Covens & Cornelius Mortier in Amsterdam, 1705, 40 x 47 Koeman, Atlantes Neerlandici, Vol. III, S. 17 ff., Mor 4, Nr. 13. - Figuratively descriptive itinerarium map of the Wanderings of the Children of Israel with a depiction of the Sinai Desert showing the journeys of Moses and the Children of Israel from Egypt to the Holy Land. - The detailed map displays numbered encampments tracking the Israelites' route (also noting Biblical chapter and verse) from Rahmeses (1) to Pi Hachiroth (4) on the Red Sea, followed by the Jewish People crossing, while Pharoah's soldiers are drowned in the Sea. - The route to Canaan then meanders until Moses reaches Mount Sinai (12) and includes the scene of the Golden Calf (13) and Fiery Serpent (36). - The wanderings continue to Kadesh-Barnea (33) where Moses struck the rock, ending at Mount Nebo and Joshua's military encampment at Gilgal (43). (hochauflösende Bilder auf meiner Homepage, oder bei Anfrage - high resolution pictures on my homepage or after request)

      [Bookseller: Antiquariat Norbert Haas]
 32.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Oker (Okra).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45cm.Plaat 37 - Oker. Oker (Hibiscus esculentes) wordt in Suriname als groente of in soep gegeten. De oker is een heester met hartvormige, gelobde, dichtbehaarde bladeren; de bloemen zijn groot, geel met een rood hart. De vrucht is een overlangs gegroefde langwerpige doosvrucht met veel zaden in een slijmerige pulp. Op de plant insecten in verschillende stadia van ontwikkeling van rups tot vlinder.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 33.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Granaatappel bloesem, pomegranate flower.

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 49 - Granaatappel bloesem met lantaarndragers. De granaatappel (Punica granatum) heet in het Srana granakibon. Het is een struik of kleine boom met dunne, overhangende takken met oranje-rode bloemen. Deze boom wordt in district Coronie nog vrij veel geteeld. De vrucht wordt in Suriname weinig gegeten, echter van de schil wordt een aftreksel gemaakt tegen dysentrie en uit de schors van de wortel een middel tegen lintwormen. De insecten zijn lantaarndragers (Phosphoricus). Hun snuit licht op in het donker.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 34.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - Jasmijn (Jasmine).

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 46 - Jasmijn met slang. De jasmijn is een heester, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, met welriekende witte bloemen. Onder deze struik vindt men vaak hagedissen, leguanen en slangen, volgens Merian. Op de plant insecten in verschillende stadia van ontwikkeling van rups tot vlinder.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 35.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Maria Sibylla Merian - waterscorpion, frogs and waterbeetle.

      Kopergravure vervaardigd naar het ontwerp van Maria Sibylla Merian, uitgegeven te Amsterdam 1705-1719 als deel van Metamorphosis Insectorum Surinamensium. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (lijst): 61 x 45 cm.Plaat 56 - Waterplant met waterschorpioen en kikkers. Merian bestudeerde niet alleen insecten maar ook de ontwikkeling van kikkers: van eitje (kikkerdril) via kikkervisje tot kikker. Dit proces is rechtsonder op de plaat te zien.De Duitse Maria Sibylla Merian (1647-1717), dochter van graveur Matthias Merian en stiefdochter van de Nederlandse bloemenschilder Jacob Marrel, bestudeerde en tekende bloemen en insecten. In 1685 verhuisde ze met haar twee dochters naar Nederland, waar ze geboeid raakte door de vlinders en kevers die hier uit Oost- en West-Indië werden aangevoerd. Zozeer zelfs, dat ze op haar 52ste jaar besloot tot een reis naar Suriname, om daar de flora en fauna persoonlijk te gaan bestuderen. Ze moet een opmerkelijke vrouw zijn geweest.Haar verblijf in Suriname (1699-1701) duurde korter dan haar bedoeling was geweest, omdat ze slecht tegen het klimaat kon, maar lang genoeg om een groot aantal schilderingen van planten en insecten te kunnen maken. Ze tekende de dieren op hun - veronderstelde - voedselplanten.In 1705 gaf ze in eigen beheer het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit, een plaatwerk met 60 kopergravures in een Latijnse en Nederlandse uitgave. Postuum, in 1719, verscheen bij Johannes Oosterwyk een uitgave van de Metamorphosis uitgebreid met 12 platen van reptielen, amfibieën en buidelratten. Merians beschrijvingen van planten en insecten geven de stand van de wetenschap anno 1705. Het is nog steeds een van de beste boeken over Surinaamse insecten ooit verschenen.De tekeningen zijn in het koper gezet door Joseph Mulder, Pieter Sluyter en soms door Merian zelf.Prijs: € 1.350,- (incl. lijst, BTW margeregeleing).

      [Bookseller: Inter-Antiquariaat MEFFERDT & DE JONGE]
 36.   Check availability:     NVvA     Link/Print  


        Voyage du Sieur Paul Lucas au Levante. On y trouvera entr`autre une description de la haute Egypte, suivant le copurs du Nil, depuis le Caire exacte de ce fleuve que personne n`avoit donnee.

      Den Haag. de Voys.1705. 2. Auflage. 2 Teile in einem Band. 16,5 x 10 cm. 12 Blatt, 231 Seiten, 3 Blatt, 265 Seiten. Späterer Hldr. m. Rückensch. Leicht beschädigt. Zweite Ausgabe des Berichts von Paul Lucas über seine erste Reise in den Orient in den Jahre 1699-1703, verfaßt vom \"Ghostwriter\" Cesar Baudelot de Dairval. Many commentators have critisiced Lucas for the often faboulos natur of this accounts, but his writings convey a vivid sense of the nature of the East, laced with considerable classical erudition. From 1699-1703 he travelled in Egypt, Cyprus, Persia and Syria. Mit 10 teilweise gefalteten Kupfertafeln und der mehrfach gefalteten Karte des Nilverlaufes. Sprache französisch. Versand D: 6,00 EUR 18. Jahrhundert; Ägypten; Levante

      [Bookseller: P.u.P. Hassold OHG]
 37.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Europäischer Herold. Oder Zuverläßige Beschreibung Derer Europäisch-Christlichen Kayserthums, Königreiche, freyer Staaten und Fürstenthümer; Nach ihren Natürlich - und Politischem Zustande, Kriegs- und Friedens-Religions- und weltlichen Verfaßungen Biß auf dieses 1705 Heil-Jahr.

      Leipzig, bey Thomas Fritschen,1705. EA. 2 Teile in einem Band. Folio. 9 Bll., 10 Bll. Wappenabb., 998 S.; 1 Bl., 3 Bll. Wappenabb., 784 S., 28 Bll. Register. Prgt. d. Zt. etwas fleckig. Rückenkante oben leicht aufgeplatzt. Ecken bestoßen. Innen stellenweise gebräunt, selten leicht fleckig. Vortitelblatt unten mit Einriss, Kleisterpapier hinten von Innendeckel gelöst. Sonst sauber. Gelenk vorne leicht angebrochen. Mit schöner Druckermarke (Pegasus) und unzähligen Wappenabbildungen auf ganzseitigen Tafeln. Inhalt des: Ersten Theils: - Der ersten Haupt-Handlung / Darinnen das heilige Römische Reich Teutscher nation beschrieben wird. Aufgeteilt in 4 Haupt-Theile: 1. Die Geschichte von Carolo M. biß auf K. Leopoldum I. 2. Des D. R. Reichsnahmen / vorzug / situation und abtheilung. 3. Die Personen / nemlich I. Die Römisch Kayserliche Majestät derselben Wahl / Krönung / Botmäßigkeit / Relagien etc. wie auch der Kayserin privilegien. II. Die Römisch Königliche Majestät. III. Die Reichs-vicarien / derer unterschiedliche gattungen etc. IV. Des H. Röm. Reichs Churfürsten / Fürsten und Stände insgemein... 4. Die verfaß- und regierung des Reichs im geist- und weltlichen. Ander Theil, Oder Zuverläßige Beschreibung Derer Europäisch-Christlichen Königreichen, freyen Staaten und Fürstenthümer. - Die andere Haupt-handlung beschreibet die Königreiche, allwo: Franckreich, Spanien, Portugall, Groß-Briannnien und Irrland / nemlich: Engelland, Schottland, Irrland; Dännemarck und Norwegen, Schweden, Pohlen, Ungarn, Böheim, Preußen. - Die dritte Haupt-handlung beschreibet die freyen Staate /welche sind: Venedig, vereinigten Niederlande, Genua, Eydgenossenschaft im obern Teutschlande / oder die Republique der Schweitzer, Lucca, Genff, Ragusa, S. Marin. - Die vierdte Haupt-handlung beschreibest die freyen Fürstenthümer / dergleichen sind: Das Fürstenthum des Pabstes, Herzogthum zu Savoyen, Groß-Herzogthum Florentz, Herzogthum Lotharingen, Schleßwick, Fürstenthum des Großmeisters vom Johanniter-orden, Mantua und Montserrat, Massa und Carrara, Mirandula, Modena Monaco, Orange, Param und Piasentza. Versand D: 6,00 EUR 18. Jahrhundert; Europa; Europäische Geschichte; Fürstentümer; Heiliges Römisches Reich (Deutscher Nation); Heraldik; Herzogtümer; Königreiche; Staaten

      [Bookseller: P.u.P. Hassold OHG]
 38.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        MAP OF THE WORLD: HEMISPHERE OCCIDENTAL DU GLOBE TERRESTRE CONTENANT L'AMERIQUE SEPTENTLE ET L'AMERIQUE MLE ET PTIE DES TERRES ARCTIQUES ET ANTARCTIQUES, SUBDIVISEES EN LEURS REGIONS ; HEMISPHERE ORIENTAL DU GLOBE TERRESTRE CONTENANT L'ASIE L'AFRIQUE L'EU.

      - This scarce map of the World map was issued a rare atlas Introduction à la géographie en plusieurs cartes avec leur explication, published in Paris in 1705 and 1707. Pierre Moullard-Sanson (? - 1730) composed several hemispheres from unusual perspectives in the late 17th and early 18th century. He was the grandson of Nicolas Sanson and the uncle of Gilles Robert de Vaugondy. After Pierre Moullart inherited the copper plates, map collection and library from his grandfather in 1692 he added the Sanson suffix to his name. He started making maps one year later, but the business was not very successful, therefore his maps are very scarce. - Vrgl. Shirley 574.

      [Bookseller: Antiquariat Dasa Pahor]
 39.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Voyage du Sieur Paul Lucas au Levante. On y trouvera entr`autre une description de la haute Egypte, suivant le copurs du Nil, depuis le Caire exacte de ce fleuve que personne n`avoit donnee.

      Den Haag de Voys 1705 - 2. Auflage. 2 Teile in einem Band. 16,5 x 10 cm. 12 Blatt, 231 Seiten, 3 Blatt, 265 Seiten. Späterer Hldr. m. Rückensch. Leicht beschädigt. Zweite Ausgabe des Berichts von Paul Lucas über seine erste Reise in den Orient in den Jahre 1699-1703, verfaßt vom "Ghostwriter" Cesar Baudelot de Dairval. Many commentators have critisiced Lucas for the often faboulos natur of this accounts, but his writings convey a vivid sense of the nature of the East, laced with considerable classical erudition. From 1699-1703 he travelled in Egypt, Cyprus, Persia and Syria. Mit 10 teilweise gefalteten Kupfertafeln und der mehrfach gefalteten Karte des Nilverlaufes. Sprache französisch. 1.100 gr. [Attributes: Hard Cover]

      [Bookseller: P. u. P. Hassold OHG]
 40.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Viaggio da Venetia al S. Sepolcro et al Monte Sinai. Col dissegno delle Citta, Castelli, Ville, Chiefe, Monasteri, Isole, Porti, e Fiumi che fin la fi ritrouano?.

      Bassano: Antonio Remondini 1705 PBd., 174 Seiten mit zahlreichen Abbildungen im Text, 12°, etwas berieben und bestoßen, Bindung locker, einige Seiten lose und eingerissen, stellenweise etwas fleckig, Titelblatt lose, eingerissen und geringfügig beschädigt, mehrere Bleistiftanmerkungen auf den Vorsätzen, sonst sehr guter Zustand, selten!Reisebeschreibungen, Alte Drucke

      [Bookseller: Antikvariát Valentinská]
 41.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Sammelband mit 41 montierten Orig. Zeichnungen, 10 montierten Fotos, 5 lose beiliegenden Fotos, 17 aufkaschierten Ornamentkupferstichen.

       Sammelband von Innenarchitekturskizzen von Blondel (?), sowie von Fotos nach Originalen von Blondel, angebunden eine kleine Sammlung von Ornamentstichen aus verschiedenen Werken u.a. nach O. Reynard, F. X. Habermann, C. Eisen. - Die aufkaschierten Fotos stark verblichen, hingegen die beigelegten sind kontrastreich. Viele der Ornamentzeichnungen auf feinem Pauspapier in rot, schwarz, blau, viele zweifarbig. Im allgemeinen sind es ornamentale Detailzeichnungen für Vertäfelungen, Türen und möglicherweise Stukkaturen. Der Hinweis auf Blondel ist nur durch den geprägten Rückentitel >Blondel< gegeben, aber Art und Manier sprechen ganz für diese Provinienz. Blondel (1705-1774) war ein franz. Baumeister, Architekturtheoretiker und Wegbereiter des Barock-Klassizismus. Versand D: 7,00 EUR Architektur

      [Bookseller: Antiquariat Weinek]
 42.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        A letter to a Member of the present Honourable House of Commons, relating to the credit of our government, and of the nation in general.

      London, printed by A.R. in Bond's stables, adjoyning to Symond's Inn, in Chancery-lane; and are to be sold by J. Nutt, near Stationers Hall. 1705. 4to., 8pp., final page a little soiled, page numerals shaved or partially cropped in upper margins, bound in the 20th century in marbled boards. First edition: very scarce. Hanson 546. Not in Kress or Goldsmiths. Horsefield 467. ESTC finds copies at 5 libraries in B. Isles but only at Yale (Beinecke) elsewhere. Hanson notes that this paper was incorporated a few years later in The vindication and advancement of our national constitution and credit.> [1710]. For the context of this paper, see, for example, Horsefield, British monetary experiments 1650-1710,> 1960, pp.140-1.

      [Bookseller: John Drury Rare Books]
 43.   Check availability:     Biblio     Link/Print  


        Der zu allerley guten Geträncken treuhertzig - anweisende wohlerfahrne und curiose Keller - Meister, aufgeführet in einem ganz neu heraus gegebenen und in folgenden Theilen eingerichtetem und kurtz - verfaßtem, von Wein, Bier, Meth, Brandwein, und Essig handlendem Kunst - Buch. ... aus denen besten Authoribus ... zum Druck befördert, durch einen treuhertzigen Freund und Liebhaber der Künste. 5 Teile in 1 Band.

      Nürnberg, Lochner 1705.Doppelblattgroßer Titel, 6 Bl., 784 S. Prgt. d. Zt. 16,5 x 10 cm. Schoene3, 12030; Schoellhorn 230. - Seltene erste Ausgabe. - Behandelt im ersten Teil die Herstellung des Weines sowie verschiedener "in grosser Geheim gehaltenen Wein - Tincturen", im zweiten wird erläutert, welche Weine der Gesundheit dienlich sind und zur Heilung von Krankheiten gebraucht werden können. Die Teile 3, 4 und 5 befassen sich mit der Kunst des Bierbrauens, der Herstellung von Met und Essig sowie der Brandweinbrennerei. - Der große Erfolg des hier vorliegenden, in sich abgeschlossenen, Werkes veranlasste den Verleger 1708 zur Herausgabe eines in sich abgeschlossenen "anderen Theils". - Der doppelblattgroße Titel etwas gebräunt und mit Eckabriss (ohne Textverlust), teilweise etwas stärker gebräunt, wenige kleine Wurmlöcher. Bücher de

      [Bookseller: Antiquariat Turszynski]
 44.   Check availability:     maremagnum.com     Link/Print  


        Theatrum Historicum ad annum Christi quadringentesimu in quo tum Imperii Romani tu Barbarorum . . . Pars Occidentalis Autore Guillelmo Del'Isle Parisiis . 1705 - Des Rosiers sculp.':.

      - Altkolorierter Kupferstich v. Desrosiers n. Guillaume de L' Isle, dat. 1705, 48,5 x 65 Tooley's Dic. of Mapm. Rev. Ed. A - D, S. 353 (Guillaume Delisle, 1675-1726). - Zeigt Europa mit der Nordküste von Afrika. - Oben links Insetkarte von America. - Oben in den 2 Ecken restauriert. Detailed map of the Western part of the Roman Empire (Europe). - Left side Inset map from Amercia "Supplementum Theatro Historico". (hochauflösende Bilder auf meiner Homepage, oder bei Anfrage - high resolution pictures on my homepage or after request)

      [Bookseller: Antiquariat Norbert Haas]
 45.   Check availability:     ZVAB     Link/Print  


        Vier allegorische Darstellungen mit guten Vorzeichen für die Herrschaft Josephs I. Je ein Omen aus den Bereichen Astrologie, Etymologie, Emblematik und Herrschaftsanspruch, unten Inschrift.

       4 Schabkunstblätter von El.Chr. Heiss, um 1705, je 33,5 x 23,5 cm. Thieme-Becker Bd. XVI, S. 318 als Ergänzung zu Le Blanc: \"Zu nennen sind ... die allegor(ischen) Huldigungsblätter auf die Kaiser Leopold I. und Joseph I.\"- Vorhanden:1. \"Omen Primum Genethliacum ... Natalitio Leonis Sidere Depromptum.\" Unter dem Zodiak-Sternbild des Löwen Ansicht der Stadt Wien, davor die Allegorie der \"Austria\" mit Wappen und Wiege, auf Wolken die Gottesmutter mit Kind. Im ornamentalen Rund (ebenso die folgenden). 2. \"Omen Secundum ... ex ... JOSEPHI Nomine\". Ein Genius beansprucht zwei Erdkreise, denn \"Unus non sufficit orbis\": römischer Kaiser (=Buchstabe \"J\" als Szepter) und spanischer König (=Buchstabe \"O\" für \"orbis\"), darüber Fama. 3. \"Omen Tertium ... ex ... Josephi Symbolo, Olifero, Gladio, cum Lemmate: Amore et Timore\" (=Ölbaum als Friedenssymbol, wofür er geliebt, Waffen als Kriegssymbol, wofür er gefürchtet wird). 4. \"Omen Quintum Imperiale\": Kaiserkrone, zwei Königskronen (Ungarn, Böhmen), Herzogshut und Reichsadler mit Waage (clementia/iustitia = Milde/Gerechtigkeit). - Alle Blätter mit den Originalrändern um die Plattenkanten, dort z.T. Altersspuren. Versand D: 6,00 EUR Dekorative Graphik, Allegorie, Habsburger, Schabkunst, Wien

      [Bookseller: Antiquariat Bierl]
 46.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        Carte Particuliere d\'une Partie d\'Asie ou sont les Isles d\'Andemaon, Ceylan, Les Maldives. Alt- und grenzkolor. Kupferstichkarte von Pierre Mortier, um 1705. 59 x 47 cm.

       1705 Im Norden die Mongolei mit Tibet im Osten, bis zu den Malediven im Süden und Sumatra im Osten.- Braunfleck (13 x 12 cm) im unteren Kartenbereich. Kopfsteg knapp beschnitten. Versand D: 5,00 EUR

      [Bookseller: Antiquariat Schramm]
 47.   Check availability:     buchfreund.de     Link/Print  


        The History and Present State of Virginia, in four parts . By a native and inhabitant of the place

      Printed for R. Parker, London 1705 - (7 1/2 x 4 3/8 inches). [12], 19, [1], 104; 40; 64; 83, [1]; pp. Errata on verso of final Table of contents leaf. Engraved frontispiece, 14 engraved plates, all by Gribelin, 1 folding letterpress table. Expertly bound to style in full speckled calf, spine gilt with raised bands, red morocco lettering piece Provenance: Samuel Fisher (ink stamp on title) The first edition of an important history of Virginia: "After John Smith, the first account of this colony, the first one penned by a native and the best contemporary record of its aboriginal tribes and of the life of its early settlers" (Howes). Beverly's history is the earliest written by a Virginian and is one of the most reliable and informative accounts of the early period. Beverly covers all aspects of life in Virginia, including produce both natural and cultivated, early plantations and history up to the time of writing. The finely executed plates are based on the engravings found in the first part of Theodore De Bry's Grand Voyages, i.e. Hariot's important work on Virginia with images based on original drawings by John White. "A valuable first hand account of conditions, written by a self consciously American observer of nature, Indians, political and social life" (Vail). Arents 456; Church 821; European Americana , 705/21; Field 122 (later edition); Howes B410; Pilling, Algonquian , p. 43; Sabin 5112; Streeter sale 2:1098; Vail 297. [Attributes: First Edition; Hard Cover]

      [Bookseller: Donald A. Heald Rare Books (ABAA)]
 48.   Check availability:     AbeBooks     Link/Print  


        A General Abridgment of the Common Law, Alphabetically Digested under Proper Titles . . . With Three Tables: The First, Of the several Titles. The Second, Of the Names of the Cases. And the Third, Of the Matter under General Heads. Two Volumes. Folio

      London: Printed for . . . John Walthoe [etc.] [imprints vary], 1705-13. Contemporary calf, a trifle rubbed, occasional light foxing and browning, a very good set; compare Cowley 192 First edition of D'Anvers' translation into English of the abridgment of Henry Rolle, "[i]ts scientific method . . . far in advance of anything that had preceded it", carried forward to the letter "E" and further supplemented but never completed

      [Bookseller: Meyer Boswell Books, Inc.]
 49.   Check availability:     Biblio     Link/Print  

______________________________________________________________________________


      Home     Wants Manager     Library Search     562 Years   Links     Contact      Search Help      Terms of Service      Privacy     


Copyright © 2018 viaLibri™ Limited. All rights reserved.